Emlékhelyek, kiállítóhelyek, intézmények, műhelyek, a műtermes iparos fényképészek nélkül

A felsorolás a földrajzi elhelyezkedés rendjében készült, nyugatról kelet felé haladva.

Sebesvíz. Üdülőhasznosító Rt. háza a Bükkben, a Lillafüred-Jávorkút út mentén. 1984 óta nyári, nemzetközi alkotótábor bázisa. Korábban a Diósgyőri Gépgyár oktató és üdülőtelepe volt.

Diósgyőri vár, Vár utca 24. A vár melletti, ún. Déryné házban volt a Herman Ottó Múzeum Fotótörténeti Gyűjteményének állandó kiállítása 1987-97-ig.

Diósgyőr, Árpád u. 4., Ady Endre Művelődési Otthon. Esetenkénti fényképkiállítások színhelye. Fotóköre is volt. Új nevén Kulturális és Szabadidő Központ. A vár kezelője.

Diősgyőr-Vasgyár. A Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajosról elnevezett magánegyeteme. A művészettörténeti oktatás keretében fotóművészeti ismeretközlés is folyik.

Újdiósgyőr, Andrássy u. 15. Bartók Béla Művelődési Ház. A Vasas Fotókör telephelye. Régi nevén Vasas Otthon. 1940. óta fotókiállítások színhelye. (Megszűnt)

Diósgyőr-Vasgyár, Kaszinó. A Diósgyőri Gépgyár Szinvavölgyi fotókörének telephelye, kiállítások színhelye.

Miskolc, Győri kapu 47. Lézerpont Stúdió. Látványműhely, régi miskolci városképek, levelezőlapok gyűjtőhelye. Esetenként utcai kiállításokat rendez gyűjteménye felnagyított anyagából. 2005. augusztustól októberig a Városház téren mutatta be a város Európa kulturális fővárosa cím elnyerésére készített pályázat fényképes anyagát.

Győri kapu 27. Ifjúsági és Szabadidő Ház, régi nevén Molnár Béla Ifjúsági és Úttörő Ház. Ma Miskolc Városi Művelődési Központ feladatait ellátó intézmény. A Miskolci Fotógaléria és a Miskolci Fotóklub otthona.

Major utcai óvoda. Itt működött 1936-42-ben az ország első és egyetlen tanszermúzeuma. Fényképészeti alapismereteket is közölt, diorámát és fényképészeti eszközöket mutatott be. Az épületet lebontották.

Dayka Gábor u. 9. A Borsodi Bükk Egylet turistaháza. összejöveteli és kiállítóhely. Itt működött vasárnaponként Grőber Lujza tánciskolája. 1986-ban lebontották.

Hunyadi u. 7. Zenepalota. Alkalmi kiállítások színhelye, főként a két világháború között.

Széchenyi u. 9. OCULARIUM, a város legnagyobb fényképészeti és optikai szaküzlete. Tulajdonosa Köves Andor volt. A vészterhes időket Málnásy Béla a MAOSZ miskolci titkára segítségével átvészelte. Felesége a Rollei gyár magyarországi vezérképviselőjének a lánya volt, Auschwitzban elhunyt.

Kossuth u. 11. volt ipartestületi székház, 1945 után a Szakszervezetek Megyei Tanácsának székhelye 1963-ig. Színes diabemutatók és kiállítások színhelye volt. 1963 után a Városi Művelődési Ház (Kossuth) és a Mini Galéria kapott itt helyet. Egy ideig a KPVDSZ fotóköre is itt működött.

Rákóczi u. 2. Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum. Régi néven Sötétkapuként, Rákóczi házként és Dőry kúriaként ismerték és emlegették. 1973-tól kiállítóhely, képző- és fotóművészeti alkotások gyűjtőhelye. Ebben az épületben működik a “Bor+Tárlat” elnevezésű borszaküzlet. Ennek egyik helyiségében rendszeresen rendeznek kamara-kiállításokat.

Papszer 1. A Herman Ottó Múzeum kiállítási épülete. 1929-44 között a MAOSZ miskolci csoportjának gyülekező helye is volt. 1958 és 63 között több jelentős fényképkiállításnak adott otthont.

Széchenyi u. 13. Ferenczi Bernát és fia Károly könyv és fotócikk kereskedése, 1830-tól 1943-ig működött. Az első miskolci képeslapok kiadója. Az épületet 1957-ben lebontották.

Széchenyi u. 16. Régi nevén Koós Márton úr háza. Schercker Ignác budapesti festőművész és fényképész átmeneti műtermének helye. 1976-ban ő rendezte itt az első miskolci fényképkiállítást.

Görgey Artúr u. 28. Megyei Múzeumi Igazgatóság. Előzőleg az MSZMP Megyei Bizottságának székhelye. A Miskolci Fotótörténeti Gyűjtemény otthona 1984-től, a vizuális kultúrakutatás bázisa 1974-től 93-ig.

Miskolci Egyetem, Egyetemváros. Itt működik 1993-tól a Kulturális és Vizuális Antropológia Tanszék. Időnként fényképkiállításokat is rendeznek. Régebben a hallgatók fotóköre is itt működött.

Széchenyi u. 26. A volt Miskolci Takarékpénztár épülete. A háború után itt kapott helyet a Kereskedelmi és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete és Ady Endre Művelődési Otthona. Itt működött a jó nevű fotószakkor is. 1955-től rendszeresen rendeztek itt fényképkiállításokat.

Déryné u. 5. A Gazdakör volt helyisége. A Miskolci Galéria korábbi otthona. 1973-ig több fényképkiállítást fogadott.

Kazinczy u. 20. A Miskolci Fotóklub 1960-tól 64-ig önálló egyesületként működött, az itt bérelt helyiségben.

Mindszent tér 3. Azelőtt Magyar-Szovjet Barátság tér. Az SzMT új székháza és a Megyei Művelődési Központ otthona. A Miskolci Fotóklub ide költözött 1964-ben. A háznak külön fotóköre is volt.

Szentpéteri kapu 95. József Attila Klubkönyvtár. 1978-tól, főként irodalmi vonatkozású fényképkiállítások színhelye.

Széchenyi u. 99. Egykori Rosenblatt fényképészeti műterem, a háború után a Miskolci Ruházati Bolt dekorációs műhelye. Itt alakult meg a KPVDSZ megyei fotóköre, amelyből később a Miskolci Fotóklub szerveződött.

Selyemrét. LIBRESSZÓ. A Városi Könyvtár fiókkönyvtára. Kísérleti jelleggel eszpresszó és kisgaléria is működött itt. 1968-70-ben több fényképkiállításnak is helyet adott.

Ifjúság útja 16/20. Szemere Bertalan Szakképző és Művészeti Iskola. Tanulókat képez fényképész szakmára. Kollégiumában működik a Szakmunkás Galéria, amelyben fényképkiállításokat is rendeznek.

A felsoroltakon kívül alkalmi, főként valamilyen aktuális alkalomhoz kapcsolódó fényképkiállítások voltak – és vannak – az itt nem említett művelődési intézményekben, iskolákban, kollégiumokban is.