Korunk embere leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben a sajtóban találkozik a fényképpel. A napilapok, a folyóiratok és magazinok kiadói, szerkesztői azt tartják, hogy a fényképes információ meggyőzőbb, mint az írott szöveg. Az olvasó bízik a fénykép hitelességében, annak ellenére, hogy jól ismertek a manipulációs lehetőségek. A fénykép változatossá, olvasmányossá teszi az újságot. Közismert az a vélemény is, hogy a jó címlapfotó (monokli) eladja az újságot. A mai sajtófotóval szemben támasztott fő követelmény a gyorsaság, az időszerűség és a technikai biztonság. Ezeknek az igényeknek az újságíró-fényképész, vagy a fényképező újságíró tud megfelelni.

Miskolcon a mai értelemben vett sajtófotográfia 1945 után, az itt megjelent napilapok körül alakult ki. A háború előtt a már említett Frisch Oszkár, Erdődy Gyula és Maksay Zoltán alkalmi felvételei jelennek meg a lapokban. Napjainkra az ifjabb Erdődy, Szabados György, Ágotha Tibor, Laczó József és Dobos Klára nyomdokain nevelődött egy fiatalabb generáció, amelynek tagjai közül Fojtán Lászlót és Jakubik Lászlót említem meg, akik ma szabadúszóként tevékenykednek.

Az Észak-Magyarország kiadója, az Inform Média Kft. szervezetében dolgozik Kőhalmi Péter, az újság fotórovatának vezetőjeként és mint fotóriporter. 1962-ben született, szakképzettséget kohóipari technikusként szerzett, fényképezni a Vasas Fotókörben tanult, 1978-tól 86-ig. A lapnál 2002 óta dolgozik. Napi munkája mellett a színházban is fényképez. Az utóbbi időben munkáival kiállításokon is megjelent. 2005-ben a Magyar Sajtófotó kiállításon is szerepelt. önálló kiállítása volt ugyancsak ebben az évben a Miskolci Galériában “Az utolsó szénégető” címmel.

Ádám János 1965-ben született. Fényképezéssel az Ifjúsági Ház fotókörében kezdett foglalkozni, rajzol és fest is. Művészi hajlamait főként a diaporáma műfajban tudja érvényesíteni. Ennek egyéni módját választotta akkor, amikor üveglemezre festett képeiből alkotott zenés sorozatokat. Hazai és nemzetközi kiállításokon, diaporáma szemléken sikeresen szerepel. Jelenleg az Észak-Magyarország riportereként működik.

Bujdos Tibor 1965-ben, Sátoraljaújhelyen született. Szakképesítést érettségi után a Szemere Bertalan Szakmunkásképző Intézetben szerzett 1990-ben. Gyakorlati idejét a Herman Ottó Múzeumban töltötte, ahol főként tárgyfotózásban, reprodukálásban és világlátásban szerzett tapasztalatokat. 1992-ben a Déli Hírlapnak dolgozott külsősként, majd dr. Kunt Ernő meghívta a tanszékére a fotótechnika oktatására. Kunt Ernő halála után az Észak-Magyarországhoz szerződött, ahol jelenleg is, mint vezető fotóriporter dolgozik. 2000 óta több egyéni kiállítása volt, különböző témakörökben Miskolcon, Kazincbarcikán és Kisgyőrben.

Csontos László Fényképező újságíró Miskolcon született 1966-ban. A fényképezéssel általános iskolásként az Ifjúsági Ház fotókörében ismerkedett meg. Szakköri tagságát a főiskola elvégzéséig fenntartotta. Történelemtanári oklevéllel a zsebében újságírói pályára lépett, s a mai napig riportokat készít nem csak miskolci, hanem országos lapok számára. Emellett fényképez. Érdeklődése szerteágazó. A riportok mellett városképeket, természetfotókat készít, és látogatja a történelmi emlékhelyeket is. Úti képeit és természetfotóit 2003 ősze óta internetes honlapján teszi közzé. Az elmúlt két évben mintegy 40 ezren tekintették meg tárlatát. Csontos László a legkorszerűbb eszközökkel, újszerű közlési módot talált, s ezzel gazdagította a fotós-közönség kapcsolat lehetőségeit.

Végh Csaba fotóriporter Szegeden született 1976-ban. Érettségi után Miskolcon a Szemere Bertalan Szakképző iskolában, fényképész szakon tanult, és 1997-ben szerzett szakképesítést. Ezután 2001-ig a Magyar Távirati Iroda megyei fotóriportereként működött. Közben, 1999-től az Észak-Magyarországnak is dolgozott fotóriporterként. 1998-ban a Déli Hírlap szerkesztőségében is tevékenykedett. Szakismereteinek bővítése érdekében 1999 és 2001 között felsőfokú reklám- és marketingmenedzseri képesítést szerzett. Jelenleg az Észak-Magyarország lapjain találkozhatunk riportképeivel. Riportképeiből 2005 december – 2006 januárjában igényes válogatást mutatott be a Miskolci Galéria Bor + Tárlat kiállító helyiségében.

Végh Csaba kamara-kiállítása bizonyítja, hogy a szerző jól ismeri és alkalmazza a szakma fogásait. Bizonyítja a kompozíciós készséget is, amit a riportfotográfiában sokan elhanyagolhatónak tartanak.