A Miskolci Fotógaléria


Az ország első, 1991-ben alakult tisztaprofilú kiállítóhelye. Ez azt jelenti, hogy itt csak fotóművészeti alkotásokat mutatnak be, 1-2 havi időtartammal. Fenntartója az Ifjúsági és Szabadidő Ház, amely a városi művelődés ház feladatait is ellátja. A Fotógaléria főfeladatának tartja a modern fotográfiai törekvések támogatását, fiatal tehetségek felfedezését és bemutatását. Mindezek érdekében 1981 óta rendszeresen ír ki tematikus országos pályázatokat, és a beérkezett alkotásokból kiállításokat rendez. Ilyen pályázati sorozat volt a Tér-Idő-Mozgás és a “Csak…”, az alkotói fantáziát megmozgató kezdeményezés.

A másik jelentős munkája és eredménye a Galériának a "Sebesvíz" fedőnevű és az intézmény egykori igazgatója, Halmai László által kezdeményezett nemzetközi alkotótáborral való együttműködés. A táborban készült munkákból egyéni és kollektív kiállításokat is itt rendeznek.

A Galéria fennállásának 25 éve alatt jelentős nemzetközi kapcsolatokat épített ki. Mint a Miskolci Fotóklub házigazdája a kassai Cassovia és a Nova fotóklubokkal áll szoros kapcsolatban. Legutóbb Mihalovce irányában történtek kezdeményező lépések. Fogadta a Galéria az említetteken kívül német, amerikai, osztrák neves művészek képeit. Közülük legismertebb Eduardo Gageiro portugál fotóművész, az 1957 évi budapesti nemzetközi kiállítás fődíjának tulajdonosa. Többször állított itt ki az AUSTRIA TRIO néven ismert és nagy nemzetközi tekintélyt élvező együttes is. Bekapcsolódik a Fotógaléria a Fotóművész Szövetség által rendezett Fotóhét és a MAFOSZ szervezésében indult Magyar Fotográfia Napja című, évente ismétlődő programokba, a Fotóklub közreműködésével. A magyar fotóművészet élvonalába tatozók közül néhányat felsorolok:

  • ⁣1986. március, Tóth István Oscar-díjas kiállítása,
  • ⁣1987. március, Vencsellei István bemutatkozása,
  • ⁣1987. szeptember, a Mecseki Fotóklub kiállítása,
  • ⁣1993. november, E. Szabó István, a Vizuális Műhely tagja,
  • ⁣2003. szeptember, Wagner Ferenc, Tündértár című kiállítása,
  • ⁣2003. november Lehotka László: Nincs megállás,
  • ⁣2004. január, Szebeni András: Arctérképek,
  • ⁣2005. november, Kiss István második kiállítása.