Képzelj el egy új világot!


Az Európai Bizottság arra biztat minden szakmabeli és amatőr fotóst, fényképésztanulót és mindenkit, aki tehetséget érez magában, hogy nevezzen be a “Képzelj el egy új világot” című fotóversenybe. A részvétel feltétele – a fényképezés iránti szenvedélyen kívül -, hogy a pályázó uniós tagállam, tagjelölt ország, illetve Izland, Liechtenstein vagy Norvégia polgára, illetve bejelentett lakhellyel rendelkező lakosa legyen.

A fotópályázatra bárki benevezhet, az alkotók pályamunkáik elkészítése során nem csak témában, de technikában is szabadon ereszthetik fantáziájukat. Lehet többek közt retusált, újraszerkesztett művekkel és fotómontázsokkal, kollázsokkal is nevezni, témánként 2-5 koherens, összetartozó fotóval. A pályázat honlapján (http://www.imagine2009.eu) már magyarul is megtekinthetők a nevezési információk.

A verseny zsűrijének elnöki posztját Chris Wainwright fotóművész, egyetemi professzor, a Művészeti Intézetek Európai Ligájának (ELIA) elnöke tölti be. A beküldött pályázatok értékelését és a győztesek kiválasztását a fotóművészet és más művészeti ágak neves képviselőiből álló nemzetközi testület végzi majd, melynek tagjai a következők: Claude Bussac, a spanyolországi PhotoEspana fesztivál igazgatónője; Francois Hébel, a franciaországi Rencontres d’Arles fesztivál igazgatója; Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Házának ügyvezető igazgatója; Vangelisz Ioakimidisz, a görögországi Szaloniki Fotómúzeum igazgatója; Elina Brotherus, finn fotó- és videoművész; Klavdij Sluban, szlovén származású francia fotóművész.

A szervezők felkérik majd az európai publikumot, hogy a közönségdíj nyertesét online szavazás útján válassza ki. A verseny négy győztese nagy értékű díjakkal – fényképezőgépekkel és különböző fotótechnikai felszerelésekkel – térhet haza, illetve jutalomként európai városokba utazhat. A győzelem ezenfelül mindegyikük számára széles körű elismerést biztosít majd Európa-szerte.

A kreativitás és innováció európai évének hivatalos honlapja: http://create2009.europa.eu


2009. július 19., Gábor